Қауын мен қарбыздың адам ағзасына қайсысы пайдалырақ? - Диетолог жауабы
2022 ж. 30 тамыз
37907
0
Қарбыз мен қауынның пайдалы қасиеттерін Sputnik радиосына берген сұхбатында диетолог Елена Соломатина салыстырды. Ол сондай-ақ бұл жемістердің ағзамызға зиянсыз, бірақ әрқашан қалаусыз жанама әсерлері туралы ескертті, деп хабарлайды Qazaquni.kz ақпарат агенттігі Sputnik-ке сілтеме жасап.
Тамыз айында халық әдетте қарбызды ұнататындар және қауынды жиі таңдайтындар болып екіге бөлінеді. Жемістердің қайсысы пайдалы екенін біржақты айту мүмкін емес, өйткені олардың әрқайсысында ағза үшін құнды заттар бар, дейді диетолог, медицина ғылымдарының кандидаты Елена Соломатина. Атап айтқанда, қарбыз да, қауын да антиоксиданттарға бай.
"Қарбыз мен қауын өз алдына пайдалы. Қарбыздың құрамында ликопен бар - жемістің қызыл түсі осы ерекше пигментке байланысты. Ол денемізді ерте қартаюдан қорғайтын күшті антиоксидант, жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы, жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы. Қауынның құрамында 4 есе көп С дәрумені бар, ол антиоксидант болып табылады, ол қартаюға қарсы әсері бар және бос радикалдардың зиянды әсеріне қарсы тұрады. Қауынның сары түсі бета-каротин, А дәруменінің прекурсоры. Ол сонымен қатар антиоксидант болып табылады. Қауынның түсі неғұрлым сары болса, соғұрлым оның құрамында бета-каротин бар», - деп түсіндірді Елена Соломатина Sputnik радиосына берген сұхбатында.
Екі жемістің де сергітетін қасиеті бар, деп жалғастырды диетолог.
"Қарбызда цитрулин бар, бұл амин қышқылы, кейде диеталық қоспа ретінде сатылады және спортшылар пайдаланады. Ол төзімділікті арттырады, қан ағымын жақсартады, бұлшықеттерді ыдыратады, сондықтан қарбыз тоник болып табылады. серотонин, ләззат гормонын өндіру. Бұл нейротрансмиттер, сонымен қатар сергітетін әсер береді», - деді Елена Соломатина.
Қорытындылай келе, Елена Соломатина қарбыз мен қауынның жанама әсерлерін еске түсірді.
«Қарбызда су көп, оның несеп айдағыш әсері бар, қауынның талшықтары жұмсақ, сондықтан іш жүргізетін әсері бар», - деп ескертті ол.