Бүгінде майлы тағамдар қатары күннен күнге көбейіп келеді. Зиянды заттар сіздің денсаулығыңызға кесірін тигізбей қоймайды. Бұл тізімде адам денсаулығына зиянды өнімдер жазылған. Сондықтан олардың бәрінен бас тартқаныңыз абзал. Бұл туралы bigpicture.ru хабарлайды.
1. Натрий глутаматы
Е-621 қоспасы қосылған өнімді жемеңіз. Тауарды дүкеннен сатып аларда сыртын оқыңыз. Е-621 деп жазылған болса, алмай-ақ қойғаныңыз абзал.
2. Қант алмастырғыштар
Тәтті дәмді сезген соң асқазан көмірсутекті қажет етеді. Оны қабылдамаған соң, қарныңызды қатты аштырып жібереді.
3. Трансмайлар
72,5%-ға дейінгі майды жеуге мүлде болмайды. Олар құрамына су қосылған сұйық майлар. Таза майлар 82,5%-дан төмен болмайды.
4. Пластмасса ыдыстарда сақталған аз тұздалған селедка балықтары
Аз тұздалған балықтар тек майда сақталуы керек. Сірке суы мен вино шарабында сақталмайды. Егер балық майда сақталмаса, яғни оның құрамында уротропин бар деген сөз.
5. Аз тұздалған қызыл икра
Қызыл икралар да ұзақ сақталмайды. Олар тек мұздатылған не қатты тұздалған күйінде сақталу керек.
6. Гендік-инженерлік өнімдер.
Оның ішінде арахис (оны жәндіктер де жемейді екен), концентрленген жасыл бұршақ, краб таяқшалары, какао бар.
7.Жүгері таяқшалары мен оның қантпен қатырылған түрі.
Егер жүгері жегіңіз келсе, тәтті емесін алыңыз. Өйткені қант 140 градуста жанады. Сондықтан тәтті жүгеріде қантты емес, қант алмастырғыш зиянды заттарды қолданады.
8. Хош иісті және түрлі түсті ботқалар. Бұлардың құрамында табиғи ешнәрсе болмайды.9. Барбарис кәмпиттері
Сіз барбаристі жегіңіз келмей, дастархан үстіне қойып кеткенде оның қандай болғанын көрдіңіз бе? Ол дастарханың бояуымен қосып өзіне жабыстырып алады. Ал, сіз асқазаныңызда не болатынын ойлай беріңіз.+
10. Мармелад
Қазіргі мармеладтар бұрынғы Кеңес Одағы кезінің өнімдері емес. Сондықтан қазіргінің бәрі жасанды өнімдер.
11. Джемдер.
Жемістер ешқашан джем түрінде сақтауға келмейді.
12. Фаст-фуд түріндегі қуырылған картоп пен оның дүкендегі дайын түрлері13. Суға пісірілген шұжықтар
14. Ветчина
Сосискалар, паштеттер 40%-ға дейін доңыз майы мен терісінен дайындалып, етпен араласып кетеді. Оның құрамында 5 пайыздан көп ет болмайды. Қалғаны тек гель. Оны қызғылт етіп көрсетіп тұрған жарық шамдар. Шамсыз сіз оның жасыл екенін байқар едіңіз.
15. Ыстаған шұжықтар.
Оларды бұрынғыдай ешкім ыстап жатпайды. Оған арнайы сұйықтықтар қолданылады.
16. Ұзақ мерзімді сүт өнімдері
2 аптадан асқан сүт өнімдерін қолдануға болмайды. Олар антибиотикпен дайындалады.
17. Пластикалық ыдыстардағы майонездер
Майонез құрамындағы сірке суы пластик қабырғаларды ыдыратып, канцерогендер туғызады. Пластмассалық ыдыстарда нейтралды өнімдер сақталуы тиіс.
18. Қарбызды 10 рет жегеніңізде ешнәрсе болмаса, 11-рет жегенде ауырып қалуыңыз мүмкін. Қарбыздар улануға ең бейім жеміс.19. Бұзылмай тұра беретін жүзімдер
Жүзім тұрған сайын өз түгін өзі жей береді. Егер 5 күннен артық сақталған жүзім көрсеңіз, оған хлороформ қосылғанын біліңіз.
Асқазаны ауыратындар шамадан тыс бұрышты жеуіне болмайды. Жүрек, психикалық аурулар, эпилепсия, бүйрек, ұйқысыздық ауруларымен ауыратындарға мүлде болмайды. Бұрышты жаз айында және өз бақшаңызда өскен түрін ғана тұтыну керек.
22.Кептірілген курага, изюм, қаражүзім
23. Балмұздақтар
Әсіресе, шетелден келетін балмұздақтар зиянды. Қазір сүттен жасалған балмұздақ табу қиын. Жеміс балмұздақтары тіпті зиянды. Сүттен дайындалған пломбир балмұздақтарын жеуге болады.+
24. Кекстер мен рулеттер25. Шоколад конфеттер
Шоколадтың 90%-ы шоколад емес. Құрамы химиялық қоспалар мен бояғыш заттардан, иістендіргіш заттардан тұрады.+
26. Тауық еті
Тауық етін, әсіресе, ер адамдарға жеуге болмайды. Оның құрамында 6 әйел гармоны бар. Ол ер адамға тән гармондарды әлсірете береді. Қой еті – ешқандай гармондарды жемейді.+
27. Балқытылған сырлар
Олардың құрамында натрий көп кездеседі. Әсіресе, жүрек, гипертония дертімен ауыратындарға жеуге болмайды.+
28. Ерітілген кофе
Оны ер адамдарға мүлде ішуге болмайды. Олар гармонды ауытқулардың тууына әкеледі.+
29. Хош иістендіргіш шай+
Кәдімгі шайды ғана ішіңіз. Хош иістілердің барлығы ағзада қышқыл туғызады.+
30. Рафинаддалған сұйық майлар+
Олар қатылырған күйінде пластиктерден еш айырмасы болмай қалады. Зәйтүн майынан басқа майды бір қолданған соң қайта жаратуға болмайды.+
31.Кетчуп, соустар
Онда көп мөлшерде бояғыштар мен ГМО бар. Олар асқазанды ауыртып, микроп тудыруы мүмкін.+
32. Картопты чипсылар
Олар көмірсутек пен қолдан жасалған заттардың қоспасы.+
33. Тез дайындалатын тағамдар+
Суға пісіріліп тез дайындалатын лапшалар денсаулыққа зиян әкелетін химиялық заттар.+
34. Ішімдік
Ішімдіктің аз ғана мөлшерінің өзі денсаулыққа өте зиян. Бауыр, бүйекке зиянын барлығы білетін шығар. Ішімдіктің шамалы мөлшері денсаулыққа пайдалы деген де құр сандырақ. Оған тек ішімдік ішудің мәдениетті түрі деп қарауға болады.+
35. Тәтті газдалған сусындар+
Олар қант, газ, химиялық қоспа арқылы ағзаға кәдімгідей зиянын тигізеді.+
36. Ашытылған нан мен ақ нан+
Қара нандарды жеу ләзім. Жоғарғы сұрыпты нандар зиянды өнімдер қатарына кіреді.+
37.Пакеттегі сусындар
Мұнда да ешқандай табиғи дәм болмайды. Пакетте табиғи сусындар сатылмайды. Сондықтан оларды балаларға бермеңіз.+
Stan.kz